tillbaka till låtlistan

Sakta vi gå genom stan

"Sakta vi gå genom stan" framfördes första gången i en kabaré på Hamburger Börs i Stockholm, hösten 1961. "Monica Zetterlund sjunger en stockholmspromenad så det stryker lent över kinden", skrev en recensent.

Låten heter i original ”Walking my baby back home”. Beppe Wolgers hade efter en USA-resa på 40-talet haft den med sig hem i en 78-varvsinspelning med pianisten och sångaren Page Cavanaughs trio, en sorglöst svängande ballad, framförd i förföriskt lena stämmor. Sedan dess hade Beppes och Monica Zetterlunds gemensamma sångidol Nat King Cole haft en skivframgång med låten.

Roy Turks engelska text från 1930 beskriver en lantlig kvällspromenad, det unga paret går arm i arm förbi gårdar och fält. Beppe tog sången till sin hemstad: ”Å, det e skönt när mitt Stockholm e grönt.” Det är fridfull försommargryning, staden är övergiven, ”allt är tyst och jag tiger, nyss kysst”.

Georg Riedel var arrangör och orkesterledare när ”Sakta vi gå genom stan” spelades in på skiva i Metronomestudion på Karlbergsvägen. Hans ensamt tassande kontrabas anger takten och är till en början Monica Zetterlunds enda sällskap, sedan ansluter Yngve Sandströms flöjt, Egil Johansens cymbaler kommer smygande och snart därpå Bengt-Arne Wallins trumpet och hela blåssektionen, inte förrän trastarna vaknar i stan dyker Jan Johanssons piano upp och gör himlen blå. Till sist, när solen gått upp, är det bara Georg Riedel och hans bas som fortsätter att gå.

Han minns att Monica Zetterlund aldrig riktigt lär sig texten: "Även i den inspelning som blivit klassisk sjunger hon fel på slutet."

"Det gick alltså att sjunga jazz på svenska, och i Beppes händer fick det mesta en djupare mening och en ny dimension. Jag älskade hans texter även om jag hade svårt att lära mig dom", har Monica Zetterlund berättat.

När skivan kom ut i december 1961 skrev Expressens musikkritiker Alf Montán en uppskattande recension. Så ofta som det skälls på schlagertexter – ibland av bara farten – tyckte han det var ett nöje att få applådera en tjusig text som har ömhet, värme och poesi.

– Att han skrev svenska texter till jazzmelodier, redan det var väldigt ovanligt. Det var väl ingen som tidigare hade kunna göra det på ett tillfredsställande sätt, det uppfattades som ganska töntigt när man sjöng jazz på svenska. Så kommer plötsligt Monica Zetterlund och gör det på ett sådant fantastiskt sätt och det låter fullkomligt naturligt. Det beror naturligtvis på hennes stora artisteri, men också på Beppes texter, säger Georg Riedel.

När Stockholms stadsbiblioteks låntagare våren 2010 röstade fram tidernas bästa Stockholmsskildring fick "Sakta vi gå genom stan" flest röster.

Läs mer om sången här!

tillbaka till låtlistan

beppe.se meny