tillbaks till låtlistan

Vinter i skärgårn

”Vinter i skärgår’n” är Beppe Wolgers alldeles egna text till Richard Rodgers ”Younger than springtime”. Den handlar om en skridskotur i Stockholms södra skärgård. Den kan ses som en parafras på Evert Taubes ”Vals i Furusund”, där diktarjaget finner Calle Schewens äng övergiven. Beppes skridskoåkare ser att Sjösala äng är vit och tom och tyst, ”för Evert Taube är i Antibes”. Lika oblyg som någonsin Evert Taube skriver Beppe in sig själv i texten: ”Och Beppe Wolgers bor på Dalarö / där står hans skägg så fint mot snö. / Vi ropar från bryggan, men han / sitter i Stockholm, på Grand.”

Vokalgruppen Gals and Pals framförde sången i sin kabaré på Hamburger Börs i Stockholm i december 1965. Delar av kabarén spelades in och gavs ut på lp:n ”Gals and Pals på nya äfventyr”. Om skivan skrev en recensent i Sydsvenska Dagbladet:

”Det här är en skiva som kommer att bevaras och plockas fram av nöjeshabituéerna om 50-60 år och spelas upp på vår tids då uråldriga skivspelningsapparater som exempel på den höga standard och konstnärlighet som utmärkte svenskt nöjesliv i mitten av sextiotalet. Om detta åminnande kommer att ske i första hand tack vare Beppe Wolgers eller Gals and Pals – det återstår att se. Kanske och troligen blir det på grund av Hamburger Börs.”

tillbaks till låtlistan

beppe.se meny