tillbaks till låtlistan

En gång i Stockholm

”En gång i Stockholm” vann den svenska uttagningen till Eurovisionsschlagern 1963. Bobbie Ericson hade melodin färdig när Beppe Wolgers skrev texten om den sällsamma seglatsen i ett vintrigt Stockholm. Teaterregissören Per Edström hade enligt Beppe bidragit med inspiration:

– Han brukar komma in mitt i vintern och säga att han varit ute och seglat.

Beppe använde pseudonymen Bertil John för att slippa skämmas om sången skulle misslyckas. Han betraktade den som chanslös eftersom den redan hade refuserats av ett skivbolag.

”Det var en underbar melodi Bobbie Ericsson gjort, med en fin lyrisk text av Beppe som jag var stolt över att få sjunga”, berättar Monica Zetterlund i sin memoarbok.

Dagen efter uttagningen var musikkritikern Alf Thoor säker på att rätt låt vann: ”den visan är inte bara fin i sig, den är också representativ för en ny lyrisk visstil som föddes eller i varje fall pånyttföddes på femtitalet”.

Andra visade sitt högljudda missnöje. En del av programpubliken protesterade genom att resa sig i bänkarna, bua och vissla, telefonväxlarna hos TV och dagstidningarna blockerades av arga tittare. Texten skälldes för att vara obegriplig, snudd på enfaldig. I ett TV-program fick den utmärkelsen Svensktippen, som ”Sveriges sämsta låt”.

Monica Zetterlund sjöng den i schlagerfinalen i London. ”En gång i Stockholm” kom på delad sistaplats med noll poäng.

tillbaks till låtlistan

beppe.se meny